Emigration

Från Sverige utvandrade det ca 1,3 miljoner svenskar utvandrade under 1850-1930, ca 300 000 kom tillbaka, kanske åkte de dit för att tjäna pengar för att t ex köpa en gård. Resten stannade kvar i sitt nya hemland. De flesta emigrerade till USA men också till andra länder som Kanada, Ryssland, Australien eller England.
Av de 1,3 miljoner var det ca 12 000 födda i någon av Falköpings församlingar som emigrerade. Det var hela familjer eller bara någon enstaka person som utvandrade. Skälen var flera men de flesta ville få det bättre eller uppleva äventyret med ny miljö och språk. Utvandringen påverkade alla i familjen, även de som stannade kvar i Sverige.
Idag räknar sig 4% av USA:s befolkning vara svenskättade i skiftande slag. De flesta är inte fullblods svenskar, då en amerikan idag är en mix av folkslag från hela världen.
Svensk-amerikaner finns över hela Nordamerika, där inte bara USA räknas utan också Kanada. Mest känt är att de slog sig ner i Minneapolis i Minnesota och området runt omkring. I Illinois är det Chicago, Rockford, Galesburg och Rock Island som flest svenskar slog sig ner i. De gjorde som våra immigranter i dag, bosatte sig i närheten av andra landsmän. Som ett exempel kan nämnas att många emigranter från Floby (R) pastorat slog sig ner i Galesburg, Knox Co, IL.
Återfunna Falbygdsemigranter är 4 100. Det kan tyckas vara en hög siffra men det är långt kvar att hitta de återstående emigranterna som utvandrade från bygden. Mycket arbete återstår att kartlägga dem och deras familjer.
Lika viktigt som att hitta information om emigranten är att ta reda på vilka de övriga i familjen är/var, både i Sverige och det nya hemlandet. Ofta reste emigranten till någon släkting som redan etablerat sig i det nya landet.
För släktforskaren i dag vill ha information om det finns någon släkting att kunna kontakta och byta information med. Kanske kan man t o m träffas.